Professional Organizing
Het Professional Organizing, zoals we dat hedendaags kennen, kent zijn roots in de Verenigde Staten. Het begon allemaal met een artikel in een lokaal nieuwsblad in Los Angeles,
waarin Karen Shortridge vertelde over het reorganiseren van leefruimtes bij vrienden en familie en een oproepje plaatste om een groep op te starten om te sparren.
Dat praatgroepje werd niet veel maar de dames die het bijeen bracht; Stephanie Culp ( the grinning idiot nothing is too moronic or mundane), Maxine Ordesky ( the creative Organizer, early 70s) en Ann Gambrell, Jeanne Schorr en Beverly Clower,
besloten dat de tijd dat organizers meer gezien werden als verheerlijkte huishoudsters of schoonmaakster voor eens en voor altijd voorbij moest zijn.
Stephanie Culp voegde het woord Professional toe aan het concept om het onderscheid te benadrukken. En de eerste beroepsorganisatie APO, dat in 1985 als NAPO officieel werd gemaakt met Maxine Ordesky als founding President, werd opgericht. Er werd ingezet op kwaliteit en kwalificatie en snel werden naast L.A., San Diego, San Fransisco en Newyork City onderafdelingen van de NAPO ingesteld. De NAPO als overkoepelende wereldorganisatie kent hedendaags duizenden leden en zet in op het certificeren van het beroep Professional Organizer.
In de jaren 90 werd het beroep door Annelies van Overbeek vanuit de V.S. in Nederland geintroduceerd. Ze creëerde een opleiding voor de beroepsgroep en zette de Europese ( EPO) en Nederlandse (NPO) beroepsvereniging op die later in de huidige beroepsvereniging NBPO op zijn gegaan.
Met de komst van televisieprogramma's die een inkijkje geven in de wereld van Professional Organizing, zoals bijvoorbeeld Decluttering your home, Marie Kondo en het Nederlandse Je huis op orde, raakt het beroep steeds meer bekend.
Onze maatschappij is vooral sinds de Industriele revolutie sterk aan het veranderen. Electriciteit zorgde zo voor een verandering in het leefpatroon.
Voor het eerst waren er machines die de mens konden helpen bij de uitvoering van zijn taken.
Telefonie en vooral het internet zorgde ervoor dat men zich ging meten met de rest van het land en zelfs met de wereld.
In deze consumptiemaatschappij maakt de mogelijkheid om spullen, gadgets en hebbedingen aan te schaffen de roep om orde te scheppen in de chaos groter.
Want ondertussen krijgt de mens het steeds drukker.
Werk, contacten onderhouden, administratie, boodschappen doen, kinderen opvoeden, klussen, sporten, studeren, vakantie, relaxen en slapen.
Vaak lijkt de week simpelweg te kort.
De digitalisering en de steeds verdergaande technische en technologische ontwikkelingen maken dat het leven steeds ingewikkelder wordt.
Social media bijhouden, de belasting doen, je mails bijhouden en bewaren.
Er komt heel wat bij kijken en vaak is het overzicht kwijt.
Met het nieuwe werken, waarbij men op kantoor geen vaste werkplek meer heeft en de vergrijzing komen er nog andere zaken om de hoek kijken.
De Professional Organizer is in Nederland een vrij beroep en de meeste P.O's zijn ZZP-er. Het merendeel hiervan werkt gemiddeld 20-30 uur per week.
In Nederland wordt de Professional Organizer wel eens een opruimcoach of huishoudcoach genoemd.
De P.O. is echter op vele werkterreinen actief zowel op de particuliere als de zakelijke markt.
Huishoudens en ZZP-ers zijn de grootste doelgroepen,
maar ook bedrijven, overheden en scholen vinden hun weg naar het professional organizing.
Op particulier gebied kan een Professional Organizer aan de slag met het begeleiden ;
- van mensen thuis bij het organiseren van het huishouden, spullen of administratie
- van senioren bij (re)organiseren van het huis(houden), het(behouden van)zelfredzaamheid en het regelen van de nalatenschap
- van jongeren die hulp willen bij het organiseren van hun planning, huiswerk of financiën
- van mensen met een beperking ( vb adhd, autisme) bij het organiseren en structureren van hun dagelijks leven
- bij mensen die gaan verhuizen bij het voorbereiden, plannen en organiseren van verhuizingen...
Zowel op particulier als op zakelijk gebied kan de P.O. tevens begeleiden;
- door als financieel coach om overzicht te creëeren in inkomsten en uitgaven, budgetten op te stellen en het op orde maken van de financiële administratie
- met het op orde brengen van de werkplek, planning, email,( digitale) documenten en archief
- mensen begeleiden met stress of een (dreigende) burn-out die grip willen op hun taken, tijd, planning en energie.
Ook zijn er Professional Organizers die zich hebben gespecialiseerd in mensen met een verzamelstoornis, ook wel Hoarders genoemd.
Vaak werken deze specialisten samen met andere zorginstellingen met als voornaamste doelstelling het welzijn en de veiligheid van de persoon in kwestie te verbeteren.
Het werk van een Professional Organizer omvat onderandere adviesgesprekken, coachingstrajecten, hands-on begeleiding, het opzetten en geven van trainingen, lezingen en workshops en vaak ook het schrijven van boeken, blogs en nieuwsbrieven. Begeleidingssessies kunnen naar wens zowel in real life als virtual ( via bijvoorbeeld skype, zoom) worden ingezet.
Organizing is a practise, not a project
(Meagan Francis)